Om befolkningen og samfundet
Befolkningen
Vidste du at:
- Færøerne har et befolkningstal på næsten 50.000 mennesker.
- Omkring 20.000 af dem bor i hovedstadsområdet i Tórshavn – ofte omtalt som "den mindste hovedstad i verden".
- Omkring 5.000 mennesker bor i Klaksvík, den næststørste by.
- Det stejle terræn begrænser beboelse til mindre lavlandsområder nær kysten.
- 17 øer er beboede. Der er kun en ubeboet ø – den mindste ø, Lítla Dímun.
- Færøerne har den højeste fødselsrate i Europa på 2,6 børn per par.
- Færøske nyfødte har den højeste gennemsnitlige fødselsvægt i verden. Den gennemsnitlige fødselsvægt for 10.132 levendefødte børn fødte på Færøerne i perioden 1969-81 var 3.610 gram, hvilket er den højeste gennemsnitlige vægt rapporteret af 33 af verdens lande.
- Færøerne har den laveste kriminalitet i verden. Det er konklusionen i 2007 fra en britisk forskergruppe, The International Centre for Prison Studies på Kings College. For hver 100.000 indbyggere er kun 15 færinger i fængsel. I Danmark og i Sverige (lande, som anses for at have lav kriminalitet), er antallet henholdsvis 157 og 152 mennesker – altså ti gange så mange som på Færøerne. I USA er fængselssraten 760 fanger per 100.000 indbyggere.
- Der har kun været et mord på Færøerne ca. hvert 25. år de sidste 100 år.
Infrastrukturen
Vidste du at:
- Selv om Færøerne forekommer fjerne og perifere, ligger de faktisk meget centralt – strategisk placeret midt i den vigtige sejlrende i det nordøstlige Atlanterhav imellem de to rigeste kontinenter på jorden, hvilket betyder livlig international skibstrafik ved øerne.
- Der er 18 store havne på øerne, samt talrige mindre havne.
- Flere rederier opererer ugentlige ruter hele året rundt til og fra Færøerne. Der er regelmæssige forbindelser med fragtskib hele året rundt, både til Island og til flere europæiske lande, inkl. Danmark.
- Den eneste lufthavn på øerne er beliggende på øen Vágar. Fra Vágar er der regelmæssige afgange til Danmark – tre gange om dagen i vinterperioden og op til fem gange om dagen i sommerperioden – og mindre hyppige flyvninger til andre destinationer som London, Aberdeen, Reykjavik, Oslo, Stockholm og fra sommeren 2012 også Barcelona.
- Færøerne ligger kun én times flyvetid fra Storbritannien, Norge og Island og to timer fra København.
- Du kan sejle til og fra Færøerne med færge. Smyril Line's færge Norrøna sejler fra Danmark to gange om ugen i sommersæsonen og en gang om ugen i vintersæsonen. Der er mulighed for at sejle videre til Island med samme færge.
- Øerne har en meget god intern infrastruktur. Omkring 85% af befolkningen er forbundet med undersøiske tunneler, broer og dæmninger, der forbinder de tre største øer og tre andre store øer mod nordøst sammen, mens de andre to store øer syd for hovedområdet er forbundet med det centrale område med nye hurtigfærger. Der er gode veje til alle bygder på øerne, på nær til syv af de mindre øer, hvoraf der kun er én bygd på seks af øerne.
- Indtil for ganske nyligt kunne man kun komme til nogle af bygderne ved at sejle dertil med små både eller ved at gå op over stejle fjelde, men i dag er landet gennemhullet af tunneller gennem fjeldene og under fjordene, sådan at 85 procent af befolkningen er mindre end en times kørsel fra hinanden.
- Der er helikopter service til de mest isolerede øer. Turene er faktisk meget billige, fordi driften kører med tilskud fra regeringen for at gøre denne service overkommelig for de lokale. Turister får lov til at tage med, men de lokale har fortrinsret.
- Du kan køre gratis (!) i bybusserne i Tórshavn, hovedstaden, så længe du vil! Denne service er meget værdsat af unge uden kørekort, ældre mennesker og naturligvis også turister.
Økonomien
Vidste du at:
- Færøerne er en af de mindste selvstændige økonomiske enheder i verden.
- Øernes primære erhverv er fiskeindustrien, som tegner sig for omkring 95% af den samlede eksportværdi af varer, som primært er fiskeprodukter fra havfiskeri og fiskeopdræt.
- Turisme er den næststørste industri, efterfulgt af uld og andre forarbejdede produkter.
- Ledigheden på Færøerne er forholdsvis lav. Færøerne har den laveste ledighed i Skandinavien (2009).
Færøerne, Danmark og EU
Vidste du at:
- Selv om Færøerne ligger cirka 1.400 km fra Danmark, er de en del af det danske rige – men som et selvstændigt, autonomt øsamfund, der sigter efter større uafhængighed.
- De fleste sagsområder er under færøsk kontrol, men danskere kontrollerer stadig retshåndhævelse og udenrigspolitik.
- Selvom Danmark er medlem af EU, så er Færøerne ikke en del af EU, hvilket udtrykkeligt er beskrevet i begge Rom-traktaterne.
Energi og højteknologi
Vidste du at:
- Omkring 45 procent af energiforbruget er genereret af vandkraft.
- Omkring 1 procent af energiforbruget er genereret af vindkraft.
- I dag er øerne fuldt opdateret med hensyn til moderne teknologi. Så godt som alle færinger er online, forbundet med den øvrige verden via satellitter og fiberkabler på oceanets bund.
- Færingerne er – næst efter Island – de ivrigste Facebook brugere i hele Europa.