Om befolkningen og samfundet

Befolkningen

Vidste du at:

 • Færøerne har et befolkningstal på næsten 50.000 mennesker.
 • Omkring 20.000 af dem bor i hovedstadsområdet i Tórshavn – ofte omtalt som "den mindste hovedstad i verden".
 • Omkring 5.000 mennesker bor i Klaksvík, den næststørste by.
 • Det stejle terræn begrænser beboelse til mindre lavlandsområder nær kysten.
 • 17 øer er beboede. Der er kun en ubeboet ø – den mindste ø, Lítla Dímun.
 • Færøerne har den højeste fødselsrate i Europa på 2,6 børn per par.
 • Færøske nyfødte har den højeste gennemsnitlige fødselsvægt i verden. Den gennemsnitlige fødselsvægt for 10.132 levendefødte børn fødte på Færøerne i perioden 1969-81 var 3.610 gram, hvilket er den højeste gennemsnitlige vægt rapporteret af 33 af verdens lande.
 • Færøerne har den laveste kriminalitet i verden. Det er konklusionen i 2007 fra en britisk forskergruppe, The International Centre for Prison Studies på Kings College. For hver 100.000 indbyggere er kun 15 færinger i fængsel. I Danmark og i Sverige (lande, som anses for at have lav kriminalitet), er antallet henholdsvis 157 og 152 mennesker – altså ti gange så mange som på Færøerne. I USA er fængselssraten 760 fanger per 100.000 indbyggere.
 • Der har kun været et mord på Færøerne ca. hvert 25. år de sidste 100 år.

Infrastrukturen

Vidste du at:

 • Selv om Færøerne forekommer fjerne og perifere, ligger de faktisk meget centralt – strategisk placeret midt i den vigtige sejlrende i det nordøstlige Atlanterhav imellem de to rigeste kontinenter på jorden, hvilket betyder livlig international skibstrafik ved øerne.
 • Der er 18 store havne på øerne, samt talrige mindre havne.
 • Flere rederier opererer ugentlige ruter hele året rundt til og fra Færøerne. Der er regelmæssige forbindelser med fragtskib hele året rundt, både til Island og til flere europæiske lande, inkl. Danmark.
 • Den eneste lufthavn på øerne er beliggende på øen Vágar. Fra Vágar er der regelmæssige afgange til Danmark – tre gange om dagen i vinterperioden og op til fem gange om dagen i sommerperioden – og mindre hyppige flyvninger til andre destinationer som London, Aberdeen, Reykjavik, Oslo, Stockholm og fra sommeren 2012 også Barcelona.
 • Færøerne ligger kun én times flyvetid fra Storbritannien, Norge og Island og to timer fra København.
 • Du kan sejle til og fra Færøerne med færge. Smyril Line's færge Norrøna sejler fra Danmark to gange om ugen i sommersæsonen og en gang om ugen i vintersæsonen. Der er mulighed for at sejle videre til Island med samme færge.
 • Øerne har en meget god intern infrastruktur. Omkring 85% af befolkningen er forbundet med undersøiske tunneler, broer og dæmninger, der forbinder de tre største øer og tre andre store øer mod nordøst sammen, mens de andre to store øer syd for hovedområdet er forbundet med det centrale område med nye hurtigfærger. Der er gode veje til alle bygder på øerne, på nær til syv af de mindre øer, hvoraf der kun er én bygd på seks af øerne.
 • Indtil for ganske nyligt kunne man kun komme til nogle af bygderne ved at sejle dertil med små både eller ved at gå op over stejle fjelde, men i dag er landet gennemhullet af tunneller gennem fjeldene og under fjordene, sådan at 85 procent af befolkningen er mindre end en times kørsel fra hinanden.
 • Der er helikopter service til de mest isolerede øer. Turene er faktisk meget billige, fordi driften kører med tilskud fra regeringen for at gøre denne service overkommelig for de lokale. Turister får lov til at tage med, men de lokale har fortrinsret.
 • Du kan køre gratis (!) i bybusserne i Tórshavn, hovedstaden, så længe du vil! Denne service er meget værdsat af unge uden kørekort, ældre mennesker og naturligvis også turister.

Økonomien

Vidste du at:

 • Færøerne er en af de mindste selvstændige økonomiske enheder i verden.
 • Øernes primære erhverv er fiskeindustrien, som tegner sig for omkring 95% af den samlede eksportværdi af varer, som primært er fiskeprodukter fra havfiskeri og fiskeopdræt.
 • Turisme er den næststørste industri, efterfulgt af uld og andre forarbejdede produkter.
 • Ledigheden på Færøerne er forholdsvis lav. Færøerne har den laveste ledighed i Skandinavien (2009).

Færøerne, Danmark og EU

Vidste du at:

 • Selv om Færøerne ligger cirka 1.400 km fra Danmark, er de en del af det danske rige – men som et selvstændigt, autonomt øsamfund, der sigter efter større uafhængighed.
 • De fleste sagsområder er under færøsk kontrol, men danskere kontrollerer stadig retshåndhævelse og udenrigspolitik.
 • Selvom Danmark er medlem af EU, så er Færøerne ikke en del af EU, hvilket udtrykkeligt er beskrevet i begge Rom-traktaterne.

Energi og højteknologi

Vidste du at:

 • Omkring 45 procent af energiforbruget er genereret af vandkraft.
 • Omkring 1 procent af energiforbruget er genereret af vindkraft.
 • I dag er øerne fuldt opdateret med hensyn til moderne teknologi. Så godt som alle færinger er online, forbundet med den øvrige verden via satellitter og fiberkabler på oceanets bund.
 • Færingerne er – næst efter Island – de ivrigste Facebook brugere i hele Europa.
icon AKTUELT

Foredrag kalender

Vore rejseledere er også gode foredragsholdere. Dygtige og erfarne folk. Vil du vide mere om Irland, Færøerne, Grønland eller Balkan, så kontakt os gerne.

Det kan være i forbindelse med planlægningen af en rejse eller blot som et spændende indslag i jeres foredragsprogram

Vil du vide mere om Island, så se her

2021-rejser

Alle vores rejser til Island – og andre lande, findes på team-island.dk


Grupperejser:

Vi er i fuld gang med programmet for 2021. To rejser kan allerede ses på team-island.dk. Ud over dem kommer en tur med fokus på Islands vulkaner og geologi (med en dansk ekspert som rejseleder) og en med fokus på Islands fugle og planter.

Og der kommer to ture på 10 dage – Island rundt inkl. Vestmannaøerne (som 2020-rejsen) og flere andre.

Hold øje med siden, eller kontakt os.


Kør-selv rejser:

Vil du hellere køre selv? Vi arrangerer hvert år mange kør-selv ture til Island. Det er også en mulighed, at få en kombineret tur til både Færøerne og Island.

Foretrækker du at sejle / have din egen bil med, så har vi gode kontakter til Smyril Line.

Kontakt os gerne med dine egne idéer og få et skræddersyet forslag – mulighederne er mange.


Nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca 4 gange om året med relevante oplysninger om vores destinationer og rejser samt gode tilbud.

Vil du abonnére på KulturReturs nyhedsbrev kan du klikke her.

Skal vi lave en særlig rejse til jer?

Er I 15 personer eller flere, som gerne vil rejse sammen? Vi har mange års erfaring med, at arrangere rejser til grupper – efter jeres egne ønsker. Kontakt os og hør om mulighederne...

Gennerelle rejsebetingelser

Læs vores generelle rejsebetingelser her og kontakt os ved spørgsmål.

Islændinge De Små Konger

Læs artiklen "Islændinge De Små Konger" skrevet af Team-Islands direktør, K. Torben Rasmussen

icon TEAM-ISLAND

KulturRetur A/S samarbejder med et stærkt og kompetent hold af kvinder og mænd, der på hver sin måde bidrager til vores vellykkede rejser. Det fælles for dem er, at de brænder for deres områder og kender det bedre end de fleste. Alle taler dansk, nogle med charmerende accent, andre på en måde, der afslører at de har boet i Danmark gennem nogen tid.

En dygtig rejseleder lægger en masse til en tur, som man aldrig vil kunne læse sig til. Læn dig afslappet tilbage og nyd, at de har styr på det hele, og læn dig lyttende frem i sædet, når de fortæller. Måske bliver du endda udfordret på din viden og holdning – ikke det værste…

Alle vores rejser til Island – og andre lande ses på team-island.dk Her kan du finde alt relevante oplysninger om turene. Er der ikke lige nu en passende tur, så kontakt os gerne. Der er hele tiden nye på vej. Er du del af en gruppe med særlige fagspecifikke behov, så kontakt os gerne. Vi arrangerer hvert år ture for grupper, helt efter deres ønsker.

Uanset om du vil rejse i en gruppe med andre interesserede mennesker og få glæde også af et godt socialt sammenhold eller hellere selv vil køre, så kan vi garantere et stort udbytte af vore ture.

Læs KULTURRETUR og TEAM ISLAND's historie her.

Vores generelle rejsebetingelser findes her.

icon DESTINATIONER

Om vore destinationer

Det oprindelige udgangspunkt for Team Island // KulturRetur's rejser var Island. De to ejere har et nært forhold til Island, så det var naturligt. Og eftersom der er så mange interessante steder i Island og så mange historiske og kulturelle forbindelser var det endnu mere oplagt for os.

Men interessen for den nordatlantiske kultur, gjorde det ligeså naturligt at udvide med Færøerne og Irland. Færøerne kender vi begge udmærket og har besøgt landet mange gange. For at få dækket Irland, måtte vi finde en passende samarbejdspartner og det har vi gjort med Christian Møller.

Vi har arrangeret grupperejser til Grønland, Gotland, Tyskland, Israel, Kosovo/Makedonien/Albanien, Rumænien og har haft udbudt en spændende tur til Tunesien, med én af landets bedste kendere af landet, ph.d. (Mellemøststudier) Rikke Haugbølle. Vi er konstant opmærksomme på om forholdene bliver så rolige, at vi kan genoptage den rejse.

Alle vores rejser til Island – og andre lande findes på www.team-island.dk

Vores destinationer

#
Island har altid lokket med fremmedartede naturoplevelser, men det har været lidt dyrt. I dag kan man rejse let og lidt billigere, så hvorfor skulle du nu ikke…
#
Det internationale rejsemagasin, National Geographic Traveler, udnævnte i november 2007 Færøerne som det mest attraktive og mest uspolerede ø-samfund i verden –…
#
Fyldt med fantastiske landskaber præget af barskt og blidt, af grønt og blåt. Med en eventyrlig og farverig historie. Pubber med levende irsk folkemusik og sort…

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os

icon 1 KulturRetur A/S, Mejlbyvej 670, Mejlby, 8530 Hjortshøj

icon 2 +45 2962 8077

icon 3 www.kulturretur.dk

email info@team-island.dk


Du kan også udfylde formularen herunder og sende en besked


Captcha kode