Om floraen og faunaen


Vegetationen

Vidste du at:

 • Den geografiske isolation og klimaet på Færøerne afspejles både i flora og fauna og gør den unik på mange måder. Noget af det første, den tilrejsende lægger mærke til, er f.eks. manglen på træer på Færøerne.
 • Den oprindelige vegetation på øerne består kun af omkring 400 forskellige plantearter, samt mos og lav. Med undtagelse af nogle træagtige planter, har øerne ingen naturligt forekommende træer eller buske. Årsagen hertil er, at det er svært for træer at sætte frø af sig selv – dels på grund af den geografiske isolation, dels på grund af det barske klima og dels på grund af, at spirende planter bliver spist af de tusinder af får, som opdrættes på øerne.
 • Over det sidste århundrede er træer fra andre oceaniske klimaer blevet introduceret til øerne med ganske stor succes. Disse træer er blevet plantet i beskyttede områder og haver, primært i byer og landsbyer – og trives godt, med det resultat, at Tórshavn og de større landsbyer er fulde af frodige haver med mange træer.

Ornitologernes paradis

Vidste du at:

 • Der er omkring 2 millioner par havfugle på Færøerne. Der findes 110 forskellige fuglearter. Hvis forbipasserende trækfugle regnes med, er der i løbet af de sidste 150 år registreret mere end 260 arter på Færøerne.
 • Der er omkring 40 almindelige ynglefugle, herunder havfugle så som mallemukker (600.000 par), lunder (550.000 par), stormsvaler (250.000 par), sortfodet ride (230.000 par), lomvier (175.000 par) og almindelig skråpe (25.000 par ).
 • Verdens største stormsvalekoloni findes på Færøerne på øen Nólsoy.

Dyrene på landjorden

Vidste du at:

 • Der er omkring 70.000 får på Færøerne.
 • De eneste vilde pattedyr på land er harer, rotter og mus, som alle er kommet til Færøerne i nyere tid. Rotter og mus har endnu ikke invaderet nogle af de mindre øer, hvilket er godt for stormsvalerne, for rotter er nemlig deres værste fjende.
 • Fire harer blev importeret i 1855 til jagtformål. Bestanden er nu vokset til cirka 5.000 harer. Jagt sæsonen er fra 2. November til 31. December.

Dyrene i havet omkring Færøerne

Vidste du at:

 • Mens der ingen indfødte pattedyr findes på øerne, er der masser af hvaler, marsvin og delfiner i det omgivende hav.
 • Grindehvalen er en af de mest almindelige hvaler ved Færøerne. Modsat hvad mange tror, regnes den ikke for at være en truet art. De seneste estimater viser, at arten tæller omkring 7-800.000, hvoraf ca. 400.000 lever i farvandene omkring Færøerne i Nordatlanten.
 • Grindehvalfangst har eksisteret på Færøerne i mindst 1.200 år. I 1586 begyndte man at registrere al hvalfangst. Siden da har færinger dræbt gennemsnitlig omkring 850 grindehvaler om året. Ikke nær nok til at have nogen væsentlig indvirkning på bestanden som helhed. Grindedrab er en så integreret del af færøsk kultur, at de fleste færinger opfatter hvalkød som lige så naturligt, som de fleste mennesker i verden opfatter oksekød fra kvæg f.eks.
 • Gråsælen er den eneste sælart, der yngler på Færøerne. Sælerne findes overalt omkring Færøerne, hyppigst i fjerntliggende områder, der vender ud mod havet. I 1967 blev antallet estimeret til ca. 3.000. I dag er bestanden formentlig lidt mindre, selv om det nøjagtige antal er ukendt. Gråsæler på Færøerne er en plage for lakseopdrætterne, og nogle bliver skudt hvert år. Denne beskyttende foranstaltning forklarer, hvorfor antallet af sæler tilsyneladende ikke er steget de sidste tyve år.
 • Øerne kan prale af stor naturlig fiskerigdom. I alt 170 fiskearter findes i færøske farvande. Mange af disse arter forekommer dog ikke i mængder, der kan udnyttes i fiskeindustrien. De mest almindelige arter er sej, torsk, kuller, havtaske, norsk ålekvabbe, lange, brosme, rødfisk, helleflynder, byrkelange og andre. Færøernes Fiskeriundersøgelser og BIOFAR specialister foretager i øjeblikket intensive studier af den unikke fauna på Færøbanken. Se her.
 • Der findes et havmuseum i Argir, lige ved Tórshavn - Føroya Sjósavn - hvor man kan opleve lidt af livet i havet omkring Færøerne på nært hold.

Insekter

Vidste du at:

 • Der ingen hvepse var på øerne indtil for nylig. Mange mener, de kom med importeret græstørv, som skulle bruges til fodboldbaner. På grund af den globale opvarmning er hvepsene nu i stand til at overleve vinteren og forplante sig. De ses for det meste i og omkring hovedstaden Tórshavn.
 • Den type myg, der findes på øerne, synes normalt ikke at bryde sig om menneskeblod, så myggestik er meget sjældne på Færøerne.
 • Verdens største samling af lus fra fugle findes på Færøerne på øen Nólsoy. Det er ornitologen, fugleudstopperen og naturelskeren Jens Kjeld Jensen, der ejer samlingen, og han viser den gerne frem.
icon AKTUELT

Foredrag kalender

Vore rejseledere er også gode foredragsholdere. Dygtige og erfarne folk. Vil du vide mere om Irland, Færøerne, Grønland eller Balkan, så kontakt os gerne.

Det kan være i forbindelse med planlægningen af en rejse eller blot som et spændende indslag i jeres foredragsprogram

Vil du vide mere om Island, så se her

2021-rejser

Alle vores rejser til Island – og andre lande, findes på team-island.dk


Grupperejser:

Vi er i fuld gang med programmet for 2021. To rejser kan allerede ses på team-island.dk. Ud over dem kommer en tur med fokus på Islands vulkaner og geologi (med en dansk ekspert som rejseleder) og en med fokus på Islands fugle og planter.

Og der kommer to ture på 10 dage – Island rundt inkl. Vestmannaøerne (som 2020-rejsen) og flere andre.

Hold øje med siden, eller kontakt os.


Kør-selv rejser:

Vil du hellere køre selv? Vi arrangerer hvert år mange kør-selv ture til Island. Det er også en mulighed, at få en kombineret tur til både Færøerne og Island.

Foretrækker du at sejle / have din egen bil med, så har vi gode kontakter til Smyril Line.

Kontakt os gerne med dine egne idéer og få et skræddersyet forslag – mulighederne er mange.


Nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca 4 gange om året med relevante oplysninger om vores destinationer og rejser samt gode tilbud.

Vil du abonnére på KulturReturs nyhedsbrev kan du klikke her.

Skal vi lave en særlig rejse til jer?

Er I 15 personer eller flere, som gerne vil rejse sammen? Vi har mange års erfaring med, at arrangere rejser til grupper – efter jeres egne ønsker. Kontakt os og hør om mulighederne...

Gennerelle rejsebetingelser

Læs vores generelle rejsebetingelser her og kontakt os ved spørgsmål.

Islændinge De Små Konger

Læs artiklen "Islændinge De Små Konger" skrevet af Team-Islands direktør, K. Torben Rasmussen

icon TEAM-ISLAND

KulturRetur A/S samarbejder med et stærkt og kompetent hold af kvinder og mænd, der på hver sin måde bidrager til vores vellykkede rejser. Det fælles for dem er, at de brænder for deres områder og kender det bedre end de fleste. Alle taler dansk, nogle med charmerende accent, andre på en måde, der afslører at de har boet i Danmark gennem nogen tid.

En dygtig rejseleder lægger en masse til en tur, som man aldrig vil kunne læse sig til. Læn dig afslappet tilbage og nyd, at de har styr på det hele, og læn dig lyttende frem i sædet, når de fortæller. Måske bliver du endda udfordret på din viden og holdning – ikke det værste…

Alle vores rejser til Island – og andre lande ses på team-island.dk Her kan du finde alt relevante oplysninger om turene. Er der ikke lige nu en passende tur, så kontakt os gerne. Der er hele tiden nye på vej. Er du del af en gruppe med særlige fagspecifikke behov, så kontakt os gerne. Vi arrangerer hvert år ture for grupper, helt efter deres ønsker.

Uanset om du vil rejse i en gruppe med andre interesserede mennesker og få glæde også af et godt socialt sammenhold eller hellere selv vil køre, så kan vi garantere et stort udbytte af vore ture.

Læs KULTURRETUR og TEAM ISLAND's historie her.

Vores generelle rejsebetingelser findes her.

icon DESTINATIONER

Om vore destinationer

Det oprindelige udgangspunkt for Team Island // KulturRetur's rejser var Island. De to ejere har et nært forhold til Island, så det var naturligt. Og eftersom der er så mange interessante steder i Island og så mange historiske og kulturelle forbindelser var det endnu mere oplagt for os.

Men interessen for den nordatlantiske kultur, gjorde det ligeså naturligt at udvide med Færøerne og Irland. Færøerne kender vi begge udmærket og har besøgt landet mange gange. For at få dækket Irland, måtte vi finde en passende samarbejdspartner og det har vi gjort med Christian Møller.

Vi har arrangeret grupperejser til Grønland, Gotland, Tyskland, Israel, Kosovo/Makedonien/Albanien, Rumænien og har haft udbudt en spændende tur til Tunesien, med én af landets bedste kendere af landet, ph.d. (Mellemøststudier) Rikke Haugbølle. Vi er konstant opmærksomme på om forholdene bliver så rolige, at vi kan genoptage den rejse.

Alle vores rejser til Island – og andre lande findes på www.team-island.dk

Vores destinationer

#
Island har altid lokket med fremmedartede naturoplevelser, men det har været lidt dyrt. I dag kan man rejse let og lidt billigere, så hvorfor skulle du nu ikke…
#
Det internationale rejsemagasin, National Geographic Traveler, udnævnte i november 2007 Færøerne som det mest attraktive og mest uspolerede ø-samfund i verden –…
#
Fyldt med fantastiske landskaber præget af barskt og blidt, af grønt og blåt. Med en eventyrlig og farverig historie. Pubber med levende irsk folkemusik og sort…

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os

icon 1 KulturRetur A/S, Mejlbyvej 670, Mejlby, 8530 Hjortshøj

icon 2 +45 2962 8077

icon 3 www.kulturretur.dk

email info@team-island.dk


Du kan også udfylde formularen herunder og sende en besked


Captcha kode