Om floraen og faunaen
Vegetationen
Vidste du at:
- Den geografiske isolation og klimaet på Færøerne afspejles både i flora og fauna og gør den unik på mange måder. Noget af det første, den tilrejsende lægger mærke til, er f.eks. manglen på træer på Færøerne.
- Den oprindelige vegetation på øerne består kun af omkring 400 forskellige plantearter, samt mos og lav. Med undtagelse af nogle træagtige planter, har øerne ingen naturligt forekommende træer eller buske. Årsagen hertil er, at det er svært for træer at sætte frø af sig selv – dels på grund af den geografiske isolation, dels på grund af det barske klima og dels på grund af, at spirende planter bliver spist af de tusinder af får, som opdrættes på øerne.
- Over det sidste århundrede er træer fra andre oceaniske klimaer blevet introduceret til øerne med ganske stor succes. Disse træer er blevet plantet i beskyttede områder og haver, primært i byer og landsbyer – og trives godt, med det resultat, at Tórshavn og de større landsbyer er fulde af frodige haver med mange træer.
Ornitologernes paradis
Vidste du at:
- Der er omkring 2 millioner par havfugle på Færøerne. Der findes 110 forskellige fuglearter. Hvis forbipasserende trækfugle regnes med, er der i løbet af de sidste 150 år registreret mere end 260 arter på Færøerne.
- Der er omkring 40 almindelige ynglefugle, herunder havfugle så som mallemukker (600.000 par), lunder (550.000 par), stormsvaler (250.000 par), sortfodet ride (230.000 par), lomvier (175.000 par) og almindelig skråpe (25.000 par ).
- Verdens største stormsvalekoloni findes på Færøerne på øen Nólsoy.
Dyrene på landjorden
Vidste du at:
- Der er omkring 70.000 får på Færøerne.
- De eneste vilde pattedyr på land er harer, rotter og mus, som alle er kommet til Færøerne i nyere tid. Rotter og mus har endnu ikke invaderet nogle af de mindre øer, hvilket er godt for stormsvalerne, for rotter er nemlig deres værste fjende.
- Fire harer blev importeret i 1855 til jagtformål. Bestanden er nu vokset til cirka 5.000 harer. Jagt sæsonen er fra 2. November til 31. December.
Dyrene i havet omkring Færøerne
Vidste du at:
- Mens der ingen indfødte pattedyr findes på øerne, er der masser af hvaler, marsvin og delfiner i det omgivende hav.
- Grindehvalen er en af de mest almindelige hvaler ved Færøerne. Modsat hvad mange tror, regnes den ikke for at være en truet art. De seneste estimater viser, at arten tæller omkring 7-800.000, hvoraf ca. 400.000 lever i farvandene omkring Færøerne i Nordatlanten.
- Grindehvalfangst har eksisteret på Færøerne i mindst 1.200 år. I 1586 begyndte man at registrere al hvalfangst. Siden da har færinger dræbt gennemsnitlig omkring 850 grindehvaler om året. Ikke nær nok til at have nogen væsentlig indvirkning på bestanden som helhed. Grindedrab er en så integreret del af færøsk kultur, at de fleste færinger opfatter hvalkød som lige så naturligt, som de fleste mennesker i verden opfatter oksekød fra kvæg f.eks.
- Gråsælen er den eneste sælart, der yngler på Færøerne. Sælerne findes overalt omkring Færøerne, hyppigst i fjerntliggende områder, der vender ud mod havet. I 1967 blev antallet estimeret til ca. 3.000. I dag er bestanden formentlig lidt mindre, selv om det nøjagtige antal er ukendt. Gråsæler på Færøerne er en plage for lakseopdrætterne, og nogle bliver skudt hvert år. Denne beskyttende foranstaltning forklarer, hvorfor antallet af sæler tilsyneladende ikke er steget de sidste tyve år.
- Øerne kan prale af stor naturlig fiskerigdom. I alt 170 fiskearter findes i færøske farvande. Mange af disse arter forekommer dog ikke i mængder, der kan udnyttes i fiskeindustrien. De mest almindelige arter er sej, torsk, kuller, havtaske, norsk ålekvabbe, lange, brosme, rødfisk, helleflynder, byrkelange og andre. Færøernes Fiskeriundersøgelser og BIOFAR specialister foretager i øjeblikket intensive studier af den unikke fauna på Færøbanken. Se her.
- Der findes et havmuseum i Argir, lige ved Tórshavn - Føroya Sjósavn - hvor man kan opleve lidt af livet i havet omkring Færøerne på nært hold.
Insekter
Vidste du at:
- Der ingen hvepse var på øerne indtil for nylig. Mange mener, de kom med importeret græstørv, som skulle bruges til fodboldbaner. På grund af den globale opvarmning er hvepsene nu i stand til at overleve vinteren og forplante sig. De ses for det meste i og omkring hovedstaden Tórshavn.
- Den type myg, der findes på øerne, synes normalt ikke at bryde sig om menneskeblod, så myggestik er meget sjældne på Færøerne.
- Verdens største samling af lus fra fugle findes på Færøerne på øen Nólsoy. Det er ornitologen, fugleudstopperen og naturelskeren Jens Kjeld Jensen, der ejer samlingen, og han viser den gerne frem.