Om klimaet og årstiderne
Vejrgudernes tumleplads
Vidste du at:
- På grund af det uforudsigelige oceanklima veksler vejret konstant mellem overskyet vejr, solstrejf, regnskyl og så solskin igen. Du kan for eksempel opleve kraftig tåge erstattet af solskin i løbet af få minutter.
- Vejret har stor indflydelse på gennemførelsen af mange begivenheder på Færøerne, da mange aktiviteter er afhængige af vejret. Færingerne har indstillet sig på denne usikkerhed, hvilket i høj grad præger deres mentalitet. Dette er bl.a. årsagen til, at de engelske soldater, der okkuperede Færøerne under Anden Verdenskrig, døbte Færøerne "The Land of Maybe".
Luftens og vandets temperatur
Vidste du at:
- Luften på Færøerne altid føles ren og bemærkelsesværdigt frisk uanset årstid. Dette er ofte noget af det første, besøgende lægger mærke til.
- Vejret er varmere på Færøerne, end de fleste forestiller sig for et sted, der ligger så langt nordpå. Temperaturerne om vinteren er meget moderate i betragtning af Færøernes beliggenhed på de høje breddegrader. Havnene på Færøerne fryser f.eks. aldrig til. Snefald forekommer, men sneen er kortlivet.
- Færøerne ligger midt i den varme Golfstrøm, hvilket er årsag til, at klimaet er så forholdsvis mildt hele året. På grund af Golfstrømmen har Færøerne milde vintre, men til gengæld er somrene kølige.
- Hvis man regner gennemsnitstemperaturen for hele året, er Færøerne faktisk det varmeste sted i Norden, kun overgået af Danmark. Selv om Færøerne ligger meget længere nordpå end Danmark, er de gennemsnitlige vintertemperaturer i Danmark flere grader lavere end på Færøerne.
- Den – gennemsnitlige – temperatur på Færøerne spænder fra 3oC om vinteren til 12oC i løbet af sommeren. Men statistikken snyder lidt, fordi temperaturen kan stedvis sagtens være langt højere. Dagtemperaturer kan nemt komme over 20oC i beskyttede, lavtliggende områder, hvor der er læ.
- Overfladevandet i havet omkring Færøerne falder næsten aldrig til under 8 ° C. Vandmasser flyder i nordøstlig retning fra en gren af Golfstrømmen, der kaldes North Atlantic Water (NAW), mellem Island og Shetlandsøerne, og strømmer dermed forbi på begge sider af Færøerne. Denne vandmasse er relativt varm - 5-11 ° C - og strømmer videre ind i den nordlige del af Nordsøen og Norskehavet. Den når ned til omkring 500 meters dybde.
Regnen
Vidste du at:
- Vejret slet ikke er så regnfuldt, som folk forestiller sig. Mange tror, at det regner konstant på Færøerne, fordi man siger, at "det regner 280 dage om året". Men dette betyder ikke, at det regner hele dagen alle de 280 dage. Hvis der f.eks. bare falder 0,5 mm regn en dag, regnes den stadig for at være en 'regndag' i statistikken De allerfleste dage falder regnen mest i relativt lette byger – og en stor del af dagen, regner det måske slet ikke.
- Mængden af nedbør er meget forskellig fra sted til sted, fra kun 823 mm om året i Mykines, den vestligste ø, til 3.261 mm om året i Hvalvík, en landsby placeret mellem bjergene ved sundet mellem de to største øer, Streymoy og Eysturoy.
- På årsbasis er nedbøren i Tórshavn, hovedstaden, på ca. 1.250 mm årligt, næsten den samme som i Sidney, Australien. Det regner mindre i Tórshavn på årsbasis end i Tokyo, Japan, for eksempel.
Dagslyset
Vidste du at:
- Fordi øerne er så tæt på polarcirklen, varierer mængden af dagslys meget efter årstiderne.
- I juni bliver det aldrig mørkt. Efter at solen er gået ned, er der kun et par timers skumring, indtil det dæmrer igen og solen står op.
- Midt om vinteren er der ingen dage, der er helt mørke, men der er kun omkring fem timers dagslys.