Om kunsten, kulturen og traditionerne

Den moderne kultur

Vidste du at:

  • Færøerne er en smeltedigel af kreativitet og kan tilbyde masser af kulturelle og kunstneriske oplevelser på højt plan.
  • Musik, sang, sangskrivning, mode og design, alternative musikfestivaler og moderne kunst spiller en meget aktiv rolle i det daglige liv på Færøerne i dag - især om sommeren.
  • En ny generation af musikere (så som Teitur, Eivør, Týr o.m.a.), kunstnere (Hansina Iversen, Rannvá Kunoy o.a.), forfattere (Jóanes Nielsen, Carl Jóhan Jensen) og modedesignere (Guðrun & Guðrun, bARBARA i gONGINI) er stærkt på vej frem og er ved at indtage scenen eller catwalken. Med den éne fod godt plantet i traditionen og den anden i en hypermoderne, kreativ sfære, har de taget springet til international succes.
  • De unge kreative færinger har måske en særlig chance frem for så mange andre – netop fordi deres inspiration kommer fra et liv, der for mange forekommer fremmedartet og eksotisk, langt fra det trendsættende storbyliv. Det føles bare mere virkeligt. Og helt i tråd med den nye internationale trend, hvor mennesker mere og mere søger ud i naturen og til udkantsstederne for at finde det virkelig originale og den ægte integritet.

Kunsten

Vidste du at:

  • Der er stærkt stigende international efterspørgsel på færøsk kunst. I betragtning af Færøernes indbyggertal og afsides placering i Nordatlanten, finder man en imponerende dynamik og vitalitet på den færøske kunstscene op igennem det 20. århundrede. Det afspejles i priserne og interessen for færøsk kunst, såvel på gallerier som på auktion på det internationale kunstmarked.
  • Den færøske nationale kunstsamling - Listasavn Føroya - der ligger i Tórshavn, har en permanent udstilling med et meget fint udvalg af færøsk kunst. Desuden findes der flere gallerier rundt omkring i Tórshavn.

Litteraturen

Vidste du at:

  • Den skrevne færøske litteratur spirede, da den færøske nationalbevægelse dannedes i 1870'ernes studentermiljø i København. I 1909 udkom den første færøske roman. Den hed Babelstornið og blev skrevet af højskolemanden Rasmus Rasmussen. Kendetegnende for den færøske litteratur er, at den ofte tager udgangspunkt i det nære miljø og det barske liv på øerne.
  • Den færøske litteratur bygger på en lang mundtlig tradition, som er bevaret i levende form den dag i dag. Af særlig betydning er kædedansen, der danses med enkle trin, mens man synger lange kvad og viser. Det mest kendte kvad er Sjúrðar kvæði, der handler om Sigurd Fafnersbane.
  • De fleste danskere - i hvert fald den ældre generation - kender prosaisten og lyrikeren William Heinesen og hans fætter Jørgen-Frantz Jacobsen, der skrev den berømte roman ”Barbara”. De blev begge født omkring sidste århundredskifte og skrev på dansk, hvilket nok forklarer deres relative berømmelse i Danmark.
  • Blandt de nyere færøske forfattere kan nævnes Jóanes Nielsen, som er kendt for at skrive realistisk prosa og hverdagspoesi. Jóanes Nielsen er blevet indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris fire gange. Lyrikeren Rói Patursson skriver filosofisk og modtog Nordisk Råds Litteraturpris i 1986.
  • Er man interesseret i færøsk litteratur, kan man f.eks. besøge det færøske landsbibliotek - Føroya Landsbókasavn - i Tórshavn og få mere at vide. Se her.

Musikken

Vidste du at:

  • Det tit bliver sagt, at færingerne må have et specielt musikalsk gen, når man tænker på det beskedne antal indbyggere på Færøerne på under 50.000 mennesker – ikke mere, end hvad der kan rummes i Københavns Idrætspark. Alligevel findes det hele på menuen her: Traditionel kvaddans, kormusik, folkemusik, jazz, blues, pop, rock, gospel, metal, punk, hiphop, rap osv. Der findes næsten ikke en bygd med respekt for sig selv, der ikke har et kor og/eller et hornorkester.
  • Der er to store musikfestivaler på Færøerne i sommerperioden. I juli er der G! festivalen i bygden Gøta, der fokuserer på nyere og alternativ rockmusik (omkring 8.000 gæster). Og i august er der Sommerfestivalen i Klaksvig, som er en mere folkelig fest med traditionel pop og rock (omkring 10.000 gæster). Begge festivaler satser på at have mindst ét stort internationalt navn på programmet hvert år.
  • Færøernes eneste aktive pladeselskab hedder Tutl. Tutl har eksisteret siden midten af 70'erne og udgiver omkring 30 til 40 titler om året. Tutl driver en musikforretning i Tórshavns centrum på gågaden, hvor der jævnligt afholdes små koncerter med færøske musikere og bands.
  • Tórshavn – en lille by på små 20.000 mennesker – har eget symfoniorkester, der spiller musik på højt plan - ofte med prominente internationale gæstesolister.
  • Music Week – et stort musikfagblad for professionelle i musikindustrien på verdensplan – bragte en artikel om den færøske musikscene med en overskrift, der siger det hele: ”The IN sound from way out”.
  • Du kan få mere at vide om den færøske musikscene her.

Traditionerne

Vidste du at:

  • Befolkningen på Færøerne har sin helt egen særprægede kultur og unikke livsstil - moderne, men samtidig med tydelig rod i ældgamle skikke, hvoraf nogle går helt tilbage til vikingetiden og endda før til keltiske tider. Færinger synger stadig middelalderlige viser og kvad og danser middelalderlige danse til private fester og på lokale helligdage, som var det den naturligste ting i verden, sådan som de har gjort de sidste tusind år.
  • Den nationale helligdag Ólavsøka, afholdes den 29. juli, til minde om St. Olaf's død (Olaf Haraldsson, eller oldnordisk Óláfr Haraldsson, f. 995 - d. 29 juli 1030, konge af Norge 1015-1028). Festlighederne foregår i Tórshavn. De begynder den 28. og fortsætter indtil morgenen den 31. juli. Den officielle del af festen starter den 29., med åbningen af den færøske Parlamentet – en skik, der går ca 900 år tilbage. Det begynder med en gudstjeneste, som bliver afholdt i Tórshavn Domkirke, alle medlemmer af parlamentet samt civile og kirkelige embedsmænd går til domkirken i procession. Efter gudstjenesten returnerer processionen til parlamentet til åbningsceremonien. Festlighederne har mange facetter, hvoraf kun nogle få er nævnt her, bl.a. forskellige slags sportskonkurrencer (kaproningen i Tórshavns Havn er den mest populære), kunstudstillinger, pop koncerter, og den berømte færøske dans på gaderne og i det gamle teater i Tórshavn. Rigtigt mange mennesker markerer begivenheden ved at bære den færøske nationaldragt.
  • Er man interesseret i Færøernes historie, er det historiske museum - Føroya Fornminnissavn - i Tórshavn bestemt et besøg værd. Der findes også mange lokale små museer rundt omkring i bygderne drevet af interesseforeninger omkring fortidsminder.

Sproget

Vidste du at:

  • Det talte sprog på øerne er færøsk. Det færøske sprog stammer fra det oldnordiske, men indeholder også keltiske islæt. Andet sprog er dansk, og de fleste taler også engelsk.

Flaget

Vidste du at:

  • Færøerne har deres eget flag - en rødt kors med blå kant på en hvid baggrund.

Valutaen

Vidste du at:

  • Valutaen på Færøerne er den danske krone, men øerne har deres egne pengesedler, forskellige fra de danske pengesedler, mens mønterne er de samme som i Danmark.

Religionen

Vidste du at:

  • Den officielle religion på Færøerne er luthersk evangelisk. Den næststørste protestantiske bevægelse er Plymouth Brødrenes samfund, lokalt kaldet Brødremenigheden. Den tredje største religiøse gruppe er den karismatiske bevægelse. Den katolske kirke er en meget lille minoritet. Der er også små grupper af Syvende Dags Adventister, Jehovas Vidner og Bahá'íer i landet.
  • Bygden Kirkjubøur nær Tórshavn med det mere end 900 år gamle bispesæde, der nu har været bondegård i den samme families eje i 17. generationer, er et meget yndet turistmål. Læs mere her.
  • St. Olafs Kirke i Kirkjubøur blev bygget i det 12. århundrede og er dermed den ældste kirke på Færøerne. Den lille hvide kirke lavet af sten ligger lige ved siden af ruinerne af St. Magnus katedralen, som blev bygget et århundrede senere. Man formodede i lang tid, at opførelsen af katedralen i Kirkjubø aldrig blev færdig, men senere forskning viser, at byggeriet kan godt have været færdiggjort alligevel. Nogle mener, at taget kan være blevet ødelagt af en lavine, som ikke er et ualmindeligt fænomen visse steder på Færøerne, bl.a. Kirkjubøur – en begivenhed, som efterlod domkirken som en ruin.
icon AKTUELT

Foredrag kalender

Vore rejseledere er også gode foredragsholdere. Dygtige og erfarne folk. Vil du vide mere om Irland, Færøerne, Grønland eller Balkan, så kontakt os gerne.

Det kan være i forbindelse med planlægningen af en rejse eller blot som et spændende indslag i jeres foredragsprogram

Vil du vide mere om Island, så se her

2021-rejser

Alle vores rejser til Island – og andre lande, findes på team-island.dk


Grupperejser:

Vi er i fuld gang med programmet for 2021. To rejser kan allerede ses på team-island.dk. Ud over dem kommer en tur med fokus på Islands vulkaner og geologi (med en dansk ekspert som rejseleder) og en med fokus på Islands fugle og planter.

Og der kommer to ture på 10 dage – Island rundt inkl. Vestmannaøerne (som 2020-rejsen) og flere andre.

Hold øje med siden, eller kontakt os.


Kør-selv rejser:

Vil du hellere køre selv? Vi arrangerer hvert år mange kør-selv ture til Island. Det er også en mulighed, at få en kombineret tur til både Færøerne og Island.

Foretrækker du at sejle / have din egen bil med, så har vi gode kontakter til Smyril Line.

Kontakt os gerne med dine egne idéer og få et skræddersyet forslag – mulighederne er mange.


Nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca 4 gange om året med relevante oplysninger om vores destinationer og rejser samt gode tilbud.

Vil du abonnére på KulturReturs nyhedsbrev kan du klikke her.

Skal vi lave en særlig rejse til jer?

Er I 15 personer eller flere, som gerne vil rejse sammen? Vi har mange års erfaring med, at arrangere rejser til grupper – efter jeres egne ønsker. Kontakt os og hør om mulighederne...

Gennerelle rejsebetingelser

Læs vores generelle rejsebetingelser her og kontakt os ved spørgsmål.

Islændinge De Små Konger

Læs artiklen "Islændinge De Små Konger" skrevet af Team-Islands direktør, K. Torben Rasmussen

icon TEAM-ISLAND

KulturRetur A/S samarbejder med et stærkt og kompetent hold af kvinder og mænd, der på hver sin måde bidrager til vores vellykkede rejser. Det fælles for dem er, at de brænder for deres områder og kender det bedre end de fleste. Alle taler dansk, nogle med charmerende accent, andre på en måde, der afslører at de har boet i Danmark gennem nogen tid.

En dygtig rejseleder lægger en masse til en tur, som man aldrig vil kunne læse sig til. Læn dig afslappet tilbage og nyd, at de har styr på det hele, og læn dig lyttende frem i sædet, når de fortæller. Måske bliver du endda udfordret på din viden og holdning – ikke det værste…

Alle vores rejser til Island – og andre lande ses på team-island.dk Her kan du finde alt relevante oplysninger om turene. Er der ikke lige nu en passende tur, så kontakt os gerne. Der er hele tiden nye på vej. Er du del af en gruppe med særlige fagspecifikke behov, så kontakt os gerne. Vi arrangerer hvert år ture for grupper, helt efter deres ønsker.

Uanset om du vil rejse i en gruppe med andre interesserede mennesker og få glæde også af et godt socialt sammenhold eller hellere selv vil køre, så kan vi garantere et stort udbytte af vore ture.

Læs KULTURRETUR og TEAM ISLAND's historie her.

Vores generelle rejsebetingelser findes her.

icon DESTINATIONER

Om vore destinationer

Det oprindelige udgangspunkt for Team Island // KulturRetur's rejser var Island. De to ejere har et nært forhold til Island, så det var naturligt. Og eftersom der er så mange interessante steder i Island og så mange historiske og kulturelle forbindelser var det endnu mere oplagt for os.

Men interessen for den nordatlantiske kultur, gjorde det ligeså naturligt at udvide med Færøerne og Irland. Færøerne kender vi begge udmærket og har besøgt landet mange gange. For at få dækket Irland, måtte vi finde en passende samarbejdspartner og det har vi gjort med Christian Møller.

Vi har arrangeret grupperejser til Grønland, Gotland, Tyskland, Israel, Kosovo/Makedonien/Albanien, Rumænien og har haft udbudt en spændende tur til Tunesien, med én af landets bedste kendere af landet, ph.d. (Mellemøststudier) Rikke Haugbølle. Vi er konstant opmærksomme på om forholdene bliver så rolige, at vi kan genoptage den rejse.

Alle vores rejser til Island – og andre lande findes på www.team-island.dk

Vores destinationer

#
Island har altid lokket med fremmedartede naturoplevelser, men det har været lidt dyrt. I dag kan man rejse let og lidt billigere, så hvorfor skulle du nu ikke…
#
Det internationale rejsemagasin, National Geographic Traveler, udnævnte i november 2007 Færøerne som det mest attraktive og mest uspolerede ø-samfund i verden –…
#
Fyldt med fantastiske landskaber præget af barskt og blidt, af grønt og blåt. Med en eventyrlig og farverig historie. Pubber med levende irsk folkemusik og sort…

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os

icon 1 KulturRetur A/S, Mejlbyvej 670, Mejlby, 8530 Hjortshøj

icon 2 +45 2962 8077

icon 3 www.kulturretur.dk

email info@team-island.dk


Du kan også udfylde formularen herunder og sende en besked


Captcha kode