Dagligliv i Irland

Økonomi

Livet efter det store boom, kaldet Den keltiske tiger, er for den almindelige irer præget af store økonomiske problemer i kølvandet på de bristede bobler i ejendomsmarkedet og det finansielle område. Over de seneste tre år er en reallønsnedgang på 25 procent ikke ualmindeligt, hvis man fortsat er så heldig at have arbejde.

I november 2010 måtte regeringen indse, at det ikke længere var en realistisk mulighed at låne penge på de internationale finansmarkeder i et forsøg på at redde de irske banker. Renten var simpelthen blevet for høj. I det lys indgik irerne en låneaftale med EU/IMF på 85 mia euro. Som en del af lånepakken er den irske regering underlagt en række økonomiske restriktioner og har forpligtet sig til at følge en stram økonomisk plan, som skal munde ud i en kraftig nedbringelse af det irske budgetunderskud frem til 2015. Af den totale lånesum på 85 mia. euro skal Irland gennem den statslige pensionsfond selv stå for 17,5 mia. euro. Renten bliver på 5,83 pct. Over de næste fire år skal det offentlige forbrug nedbringes med 20 pct. eller hvad der svarer til 2,8 mia. euro og indkomstskatterne hæves med 1,9 mia. euro. Budgetunderskuddet skal ned på 3 pct. af bruttonationalproduktet (BNP) i 2014. I november 2010 er underskuddet på 12 pct. af BNP.

Irerne tror de er de mest skatteplagede i Europa, men de ligger lidt under EU gennemsnit. Der er ingen ejendomsskat eller sundhedsskat. Skatteprocenten på indkomstskatten er 20 % op til 275.000 kr, derefter 41 %. Momsen er på 21 procent, men den er gradueret, så fx fyringsolie, elektricitet, hoteller og restauranter og aviser kun har 13,5 procent moms. Export, bestemte fødevarer, medicin, forsikringer, banktransaktioner, bøger, børnetøj og børnesko er momsfrie.

Et lands velstand måles ofte i BNP. Den seneste opgørelse (2009) viser - med en gennemsnitlig EU-norm sat til 100 – at Danmark var på 121, men Irland var 127!

Sætter man gennemsnittet af prisniveauet for forbrugsgoder og tjenester i de 27 EU-lande til 100 (2008-tal) var prisniveauet i Danmark 141, i Irland 127.

Dublin er den 16. dyreste storby at leve i i Verden på linje med Rom. Moskva og Tokyo efterfulgt af London er de dyreste. København er nummer seks.

Drikkepenge er ikke almindeligt, undtagen i taxis, hoteller og restauranter. Her er cirka 10 procent normalt med mindre der på regningen er lagt drikkepenge, hvilket er mere og mere almindeligt.

Sociale forhold

Udgifterne til social beskyttelse pr. indbygger er i Irland knapt det halve af den danske. Den seneste ledighed (2011) i Irland 14,7 procent, mens den i Danmark er 7,9 procent mod et gennemsnit i EU på 9,5 procent. Arbejdsløshedsunderstøttelse (Jobseekers benefit), som kræver tidligere tilknytning til arbejdsmarkedet, er maksimalt 197,80 euro ugentligt i 65 uger.

Den typiske maksimale offentlige pension er 210 euro ugentligt for 65-79 årige og 220 euro for 80+.

Sundhedsvæsenet

Gennemsnitlig levealder er 77,9 år, hvilket er over EU gennemsnit. Børnedødeligheden er som EU gennemsnit, mens forekomsten af stress-sygdomme er lavere end EU gennemsnit.

Antal mennesker pr. læge, 387, er lavere end EU gennemsnit. Kvaliteten af sundhedsvæsenet er generelt højt. En lægekonsultation koster ca. kr. 300. ”Medical card” har man ret til, hvis ens indtægt er under 5.600 kr (2009) pr. måned. Og så er al lægehjælp og medicin gratis.

Vandet fra hanerne kan drikkes.

Uddannelse

Irland har et af de bedste uddannelsessystemer i Verden. 37 procent har en højere uddannelse; det er på niveau med Frankrig og højere end i Danmark. Størsteparten er kvinder.

Der er skolepligt fra 6 – 16 år. Over halvdelen af 4-årige og næsten alle 5-årige går i statens førskole klasser. De fleste er blandede skoler, men ud af de 3300 skoler er stadig 400 et-køns skoler. Mere end 80 procent af lærerne er kvinder.

Der er fire universiteter og desuden 14 institutes of technology og 7 colleges of education.

icon AKTUELT

Foredrag kalender

Vore rejseledere er også gode foredragsholdere. Dygtige og erfarne folk. Vil du vide mere om Irland, Færøerne, Grønland eller Balkan, så kontakt os gerne.

Det kan være i forbindelse med planlægningen af en rejse eller blot som et spændende indslag i jeres foredragsprogram

Vil du vide mere om Island, så se her

2021-rejser

Alle vores rejser til Island – og andre lande, findes på team-island.dk


Grupperejser:

Vi er i fuld gang med programmet for 2021. To rejser kan allerede ses på team-island.dk. Ud over dem kommer en tur med fokus på Islands vulkaner og geologi (med en dansk ekspert som rejseleder) og en med fokus på Islands fugle og planter.

Og der kommer to ture på 10 dage – Island rundt inkl. Vestmannaøerne (som 2020-rejsen) og flere andre.

Hold øje med siden, eller kontakt os.


Kør-selv rejser:

Vil du hellere køre selv? Vi arrangerer hvert år mange kør-selv ture til Island. Det er også en mulighed, at få en kombineret tur til både Færøerne og Island.

Foretrækker du at sejle / have din egen bil med, så har vi gode kontakter til Smyril Line.

Kontakt os gerne med dine egne idéer og få et skræddersyet forslag – mulighederne er mange.


Nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca 4 gange om året med relevante oplysninger om vores destinationer og rejser samt gode tilbud.

Vil du abonnére på KulturReturs nyhedsbrev kan du klikke her.

Skal vi lave en særlig rejse til jer?

Er I 15 personer eller flere, som gerne vil rejse sammen? Vi har mange års erfaring med, at arrangere rejser til grupper – efter jeres egne ønsker. Kontakt os og hør om mulighederne...

Gennerelle rejsebetingelser

Læs vores generelle rejsebetingelser her og kontakt os ved spørgsmål.

Islændinge De Små Konger

Læs artiklen "Islændinge De Små Konger" skrevet af Team-Islands direktør, K. Torben Rasmussen

icon TEAM-ISLAND

KulturRetur A/S samarbejder med et stærkt og kompetent hold af kvinder og mænd, der på hver sin måde bidrager til vores vellykkede rejser. Det fælles for dem er, at de brænder for deres områder og kender det bedre end de fleste. Alle taler dansk, nogle med charmerende accent, andre på en måde, der afslører at de har boet i Danmark gennem nogen tid.

En dygtig rejseleder lægger en masse til en tur, som man aldrig vil kunne læse sig til. Læn dig afslappet tilbage og nyd, at de har styr på det hele, og læn dig lyttende frem i sædet, når de fortæller. Måske bliver du endda udfordret på din viden og holdning – ikke det værste…

Alle vores rejser til Island – og andre lande ses på team-island.dk Her kan du finde alt relevante oplysninger om turene. Er der ikke lige nu en passende tur, så kontakt os gerne. Der er hele tiden nye på vej. Er du del af en gruppe med særlige fagspecifikke behov, så kontakt os gerne. Vi arrangerer hvert år ture for grupper, helt efter deres ønsker.

Uanset om du vil rejse i en gruppe med andre interesserede mennesker og få glæde også af et godt socialt sammenhold eller hellere selv vil køre, så kan vi garantere et stort udbytte af vore ture.

Læs KULTURRETUR og TEAM ISLAND's historie her.

Vores generelle rejsebetingelser findes her.

icon DESTINATIONER

Om vore destinationer

Det oprindelige udgangspunkt for Team Island // KulturRetur's rejser var Island. De to ejere har et nært forhold til Island, så det var naturligt. Og eftersom der er så mange interessante steder i Island og så mange historiske og kulturelle forbindelser var det endnu mere oplagt for os.

Men interessen for den nordatlantiske kultur, gjorde det ligeså naturligt at udvide med Færøerne og Irland. Færøerne kender vi begge udmærket og har besøgt landet mange gange. For at få dækket Irland, måtte vi finde en passende samarbejdspartner og det har vi gjort med Christian Møller.

Vi har arrangeret grupperejser til Grønland, Gotland, Tyskland, Israel, Kosovo/Makedonien/Albanien, Rumænien og har haft udbudt en spændende tur til Tunesien, med én af landets bedste kendere af landet, ph.d. (Mellemøststudier) Rikke Haugbølle. Vi er konstant opmærksomme på om forholdene bliver så rolige, at vi kan genoptage den rejse.

Alle vores rejser til Island – og andre lande findes på www.team-island.dk

Vores destinationer

#
Island har altid lokket med fremmedartede naturoplevelser, men det har været lidt dyrt. I dag kan man rejse let og lidt billigere, så hvorfor skulle du nu ikke…
#
Det internationale rejsemagasin, National Geographic Traveler, udnævnte i november 2007 Færøerne som det mest attraktive og mest uspolerede ø-samfund i verden –…
#
Fyldt med fantastiske landskaber præget af barskt og blidt, af grønt og blåt. Med en eventyrlig og farverig historie. Pubber med levende irsk folkemusik og sort…

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os

icon 1 KulturRetur A/S, Mejlbyvej 670, Mejlby, 8530 Hjortshøj

icon 2 +45 2962 8077

icon 3 www.kulturretur.dk

email info@team-island.dk


Du kan også udfylde formularen herunder og sende en besked


Captcha kode