Kulturen i Irland
Musik
Irland er det eneste land i verden som har et musikinstrument som nationalsymbol - harpen. Den irske musik er særlig kendt gennem de typiske instrumenter som fiddle (violin), fløjte, tinwhistle, bodhran og harpe, som er de ældste irske instrumenter. Længe var den instrumentale og den vokale musik adskilt, først i det 18. århundrede blev de bragt sammen.
Irsk folkemusik er en genre indenfor folkemusikken med udspring i Irland. Genren er kendt over hele verden. På trods af emigration og kontakt med musik fra Storbritannien og USA har den irske folkemusik holdt fast i mange af sine traditionelle aspekter, og genren har selv været med til at influere mange musikalske genrer, inklusive amerikansk folkemusik, rock og punk rock. Mange kunstnere har fusioneret de irske musiske rødder med andre musikalske påvirkninger og opnået bred succes.
I Danmark har især The Dubliners og The Chieftains været med til at gøre irske folkemusik kendt. Men også navne fra rockscenen som U2, Westlife og Boyzone er kendte. Af den nyere folkemusik kan især Dervish fra Sligo fremhæves.
Et specielt element i den irske musik er irsk dans som består af solodans og gruppedans. Begge former er kendetegnet gennem en ret holdning, armene ved siden og raske fodbevægelser. Riverdance er en sceneopførelse, der overvejende består af den traditionelle irske stepdans og keltisk musik. Det specielle ved Riverdance er, at omkring tyve dansere stepper synkront.
Irsk litteratur
Irsk litteratur strækker sig over 1500 år. De første spor af sproget er gravskrifter i Ogam-alfabetet, som svarer til Runealfabetet. I de første litterære kilder fra 700- og 800-tallet blev det latinske alfabet indført af kristne misionærer.
Indtil 1100-tallet var den irske litteratur en aristokratisk litteratur som blev varetaget af en profesionel gruppe filid (seere). De skulle kende sagaerne og slægthistorierne og digte lovprisninger, som var identisk med at skulle varetage den styrende klassess pragt. Fra 1100-tallet blev traditionerne forvaltet af verdslige familier, hvor digtningen gik videre til den næste generation.
I 1800-tallet begyndte Irlands keltiske fortid komme frem igen. Charlotte Brooke (ca. 1740 – 1793) var den første som gik ind for for at få irsk litteratur oversat til engelsk, og efterhånden bredte interessen sig hos irerne for deres oprindelige sprog og kultur. Poesien fik sin store udøver i Thomas Moore med sine Irish Melodies, hvor han prøvde at give irske melodier engelsk tekst.
I slutningen af 1800-tallet udgav Oscar Wilde og George Bernard Shaw deres værker, men de skrev hverken om eller for Irland og udgjorde slutningen af en angloirsk tradition som ændrede karakter. Den republikanske bevægelse, som førte til irsk uafhængighed, havde sine digtere, Patrick Pearse, Thomas MacDonagh og Joseph Mary Plunkett. De blev alle henrettet efter Påskeopstanden 2. påskedag 1916.
Enkelte irske forfattere skriver stadig på irsk, men de fleste kendte irske forfattere som f.eks nobelpristagerne William Butler Yeats og Samuel Beckett skriver på engelsk.
James Joyce overskyggede alle med sit enestående forfatterskab, og i særdeleshed romanen Ulysses. Nye navne i angloirsk litteratur er Roddy Doyle, Sebastian Barry, Patrick McCabe og Joseph O'Connor.
Seamus Heaney modtog i 1995 Nobels Litteraturpris. Han er født i 1939 i Nordirland, hvor han gik i skole i Derry og på Queens Universitet i Belfast, men siden 1972 har han boet i Dublin. I Danmark er han blandt andet kendt for sit digt The Tollund Man og han er æreskunstner i Østermarie på Bornholm.
Sport
Gælisk fodbold, hurling og den af kvinder spillede variant, camogie, er udbredt over alt i Irland. Der er 800.000 medlemmer i Gaelic Athletic Association (GAA) og 2.800 foreninger med ca. 180.000 der spiller i gælisk fodbold og ca. 100.000 hurlingspillere. Finalen i All-Ireland Championships, hvor også de nordirske Countys spiller med finder hvert år sted i Croke Park Stadion i Dublin, der er det tredjestørste stadion i Europa. GAA blev oprettet som en modvægt mod de fremmede idrætter, dvs. de engelske, 1. november 1884. GAA holder fast i at alle dets medlemmer er amatører – også selv om man spiller for mere end 80.000 tilskuere på Croke Park!
Fodbold og rugby er også populært. Football Association of Ireland (FAI) er Irlands nationale fodboldforbund som administrerer FAI Cuppen, Football League of Ireland Cup, FAI League of Ireland og landsholdet. Det irske rugby-landshold regnes for at være en af Verdens bedste hold. De deltager hvert fjerde år i verdensmesterskaberne og i den årlige seks-nationers-turnering med Europas bedste rugby-hold. Det specielle ved det irske landshold er, at de siden grundlæggelsen 1874 repræsenterer både republikken Irland og Nordirland. Udvalgte fra de fire irske provinser Ulster, Munster, Leinster og Connacht spiller i Celtic League, som er den højeste professionelle liga med hold fra Irland, Wales og Skotland. Desuden er der også de nationale irske mesterskaber. Nationalstadion er Aviva Stadium i Dublin. Der afvikles også landskampe på Ravenhill Stadium i Belfast.