Det moderne Island – en introduktion til ferien.

Efter Island blev en selvstændig republik i 1944 er alt gået stærkt. Selv efter den store økonomiske krise i 2008 er landet det næstrigeste i Norden, målt på BNP kun overgået af det olieholdige Norge (BNP pr. indb./2009/i EUR: Norge 41.800, Island 29.984, Danmark 27.700). Men der er unægteligt sket store forandringer de seneste år.

Landets rigdom har, kombineret med det islandske folks nysgerrighed og begærlighed efter det nyeste, medført det en hektisk økonomi, et højt tempo og et stort forbrug.

Det moderne Island er et dynamisk samfund præget af mobilitet, innovation og åbenhed, og landet er dermed godt klædt på til informationssamfundets vilkår. Gennem de første år efter årtusindeskiftet så man en stærk islandsk investeringslyst i forhold til udenlandske virksomheder. I Danmark drejede det sig bl.a. om opkøb af Magasin du Nord, Illum, Sterling og Maersk Air. I Storbritannien investerede de meget mere. Kombinationen af et friere islandsk finansmarked, overskud på indenlandsk handel og udenlandske investeringer, og især udenlandske lån, gjorde dette muligt. Én ingrediens mangler dog: en stor friskhed og et stort mod ifht. investeringer og opkøb. Der findes dem, der kalder det overmod – og det viste sig da også, at mange investeringer var præget af overmod og dumdristighed.

I oktober 2008 krakkede de tre store islandske banker. Staten måtte overtage gælden, der viste sig at være uhyggeligt stor. Den såkaldte Icesave-banksag (med et skyldigt beløb på omkring 25 mia. danske kroner) er blot en del af den samlede økonomiske byrde, befolkningen nu skal løfte.

Island blev aldrig en industrination. Man kan sige, at landet gik direkte fra bonde- og fiskersamfundet ind i den informationsbårne og globaliserede nutid. Befolkningen har gode forudsætninger for at profitere af det, for de er godt uddannede, og de er vant til at orientere sig mod omverdenen: De har altid skullet rejse for at handle og for at uddanne sig.

Læser man nordiske statistikker vil man se, at Island ligger i front på de fleste af kulturens parametre: De går mest i teater og til ballet, de hører flest koncerter med symfoniorkestre, de går hyppigst i biografen og meget mere. De fører også på antallet af hospitalssenge, læger og sygeplejersker. Og på antallet af biler, mobiltelefoner og alt muligt teknisk grej, som de elsker. De er sunde og raske, og har en stor ung/yngre generation ift. den ældre del af befolkningen. Men også her sker der store forandringer.

Det er ikke så underligt, at islændingene har opnået så stor international anerkendelse på det kulturelle område. Med musikeren og sangeren Björk som motor, er der skabt et meget aktivt musikliv i Island. Nu er grupper som Sigur Rós, Múm og Ské allerede klassikere, og nye er på vej. Fra litteraturen kendes gode nutidige forfattere som Einar Már Gudmundsson, Vigdís Grímsdóttir, Hallgrímur Helgasson, Sjón og Gyrdir Eliásson. Sidstnævnte fik Nordisk Råds store litteraturpris i 2011. I Island bliver der desuden produceret tre-fem spillefilm om året. De senere års meste kendte film er 101 Reykjavik, Noi Albino og Naturens børn.

Hovedstaden Reykjavik er en lille metropol med omkring 180.000 indbyggere. Her findes de institutioner, som er med til at bekræfte hovedstadens position som landets omdrejningspunkt: de store museer, operaen, balletten, symfoniorkesteret og kulturhuse, senest det helt nye koncerthus Harpa..

Byen er med andre ord et oplagt sted for en kortere ferie, eller som afslutning på en længere rejse rundt i landet.

icon AKTUELT

Foredrag kalender

Vore rejseledere er også gode foredragsholdere. Dygtige og erfarne folk. Vil du vide mere om Irland, Færøerne, Grønland eller Balkan, så kontakt os gerne.

Det kan være i forbindelse med planlægningen af en rejse eller blot som et spændende indslag i jeres foredragsprogram

Vil du vide mere om Island, så se her

2021-rejser

Alle vores rejser til Island – og andre lande, findes på team-island.dk


Grupperejser:

Vi er i fuld gang med programmet for 2021. To rejser kan allerede ses på team-island.dk. Ud over dem kommer en tur med fokus på Islands vulkaner og geologi (med en dansk ekspert som rejseleder) og en med fokus på Islands fugle og planter.

Og der kommer to ture på 10 dage – Island rundt inkl. Vestmannaøerne (som 2020-rejsen) og flere andre.

Hold øje med siden, eller kontakt os.


Kør-selv rejser:

Vil du hellere køre selv? Vi arrangerer hvert år mange kør-selv ture til Island. Det er også en mulighed, at få en kombineret tur til både Færøerne og Island.

Foretrækker du at sejle / have din egen bil med, så har vi gode kontakter til Smyril Line.

Kontakt os gerne med dine egne idéer og få et skræddersyet forslag – mulighederne er mange.


Nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca 4 gange om året med relevante oplysninger om vores destinationer og rejser samt gode tilbud.

Vil du abonnére på KulturReturs nyhedsbrev kan du klikke her.

Skal vi lave en særlig rejse til jer?

Er I 15 personer eller flere, som gerne vil rejse sammen? Vi har mange års erfaring med, at arrangere rejser til grupper – efter jeres egne ønsker. Kontakt os og hør om mulighederne...

Gennerelle rejsebetingelser

Læs vores generelle rejsebetingelser her og kontakt os ved spørgsmål.

Islændinge De Små Konger

Læs artiklen "Islændinge De Små Konger" skrevet af Team-Islands direktør, K. Torben Rasmussen

icon TEAM-ISLAND

KulturRetur A/S samarbejder med et stærkt og kompetent hold af kvinder og mænd, der på hver sin måde bidrager til vores vellykkede rejser. Det fælles for dem er, at de brænder for deres områder og kender det bedre end de fleste. Alle taler dansk, nogle med charmerende accent, andre på en måde, der afslører at de har boet i Danmark gennem nogen tid.

En dygtig rejseleder lægger en masse til en tur, som man aldrig vil kunne læse sig til. Læn dig afslappet tilbage og nyd, at de har styr på det hele, og læn dig lyttende frem i sædet, når de fortæller. Måske bliver du endda udfordret på din viden og holdning – ikke det værste…

Alle vores rejser til Island – og andre lande ses på team-island.dk Her kan du finde alt relevante oplysninger om turene. Er der ikke lige nu en passende tur, så kontakt os gerne. Der er hele tiden nye på vej. Er du del af en gruppe med særlige fagspecifikke behov, så kontakt os gerne. Vi arrangerer hvert år ture for grupper, helt efter deres ønsker.

Uanset om du vil rejse i en gruppe med andre interesserede mennesker og få glæde også af et godt socialt sammenhold eller hellere selv vil køre, så kan vi garantere et stort udbytte af vore ture.

Læs KULTURRETUR og TEAM ISLAND's historie her.

Vores generelle rejsebetingelser findes her.

icon DESTINATIONER

Om vore destinationer

Det oprindelige udgangspunkt for Team Island // KulturRetur's rejser var Island. De to ejere har et nært forhold til Island, så det var naturligt. Og eftersom der er så mange interessante steder i Island og så mange historiske og kulturelle forbindelser var det endnu mere oplagt for os.

Men interessen for den nordatlantiske kultur, gjorde det ligeså naturligt at udvide med Færøerne og Irland. Færøerne kender vi begge udmærket og har besøgt landet mange gange. For at få dækket Irland, måtte vi finde en passende samarbejdspartner og det har vi gjort med Christian Møller.

Vi har arrangeret grupperejser til Grønland, Gotland, Tyskland, Israel, Kosovo/Makedonien/Albanien, Rumænien og har haft udbudt en spændende tur til Tunesien, med én af landets bedste kendere af landet, ph.d. (Mellemøststudier) Rikke Haugbølle. Vi er konstant opmærksomme på om forholdene bliver så rolige, at vi kan genoptage den rejse.

Alle vores rejser til Island – og andre lande findes på www.team-island.dk

Vores destinationer

#
Island har altid lokket med fremmedartede naturoplevelser, men det har været lidt dyrt. I dag kan man rejse let og lidt billigere, så hvorfor skulle du nu ikke…
#
Det internationale rejsemagasin, National Geographic Traveler, udnævnte i november 2007 Færøerne som det mest attraktive og mest uspolerede ø-samfund i verden –…
#
Fyldt med fantastiske landskaber præget af barskt og blidt, af grønt og blåt. Med en eventyrlig og farverig historie. Pubber med levende irsk folkemusik og sort…

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os

icon 1 KulturRetur A/S, Mejlbyvej 670, Mejlby, 8530 Hjortshøj

icon 2 +45 2962 8077

icon 3 www.kulturretur.dk

email info@team-island.dk


Du kan også udfylde formularen herunder og sende en besked


Captcha kode