Islands historie – kort og godt

Den islandske historie er kort og velbeskrevet. I det mindste når man taler om den historie, som omhandler menneskers tilstedeværelse på den store ø. I år 874, eller et par år tidligere, ankom den første nordboer til øen, der på det tidspunkt var blevet forladt af nogle få irske munke, som havde opholdt sig der nogle år. De første nordboere bosatte sig særligt i områderne mod sydvest og vest. Området omkring den nuværende hovedstad Reykjavik blev beboet som noget af det tidligste. Nybyggerne kom især fra det vestlige Norge, men var godt og grundigt blandet op med keltiske folk (kvinder og slaver), som de samlede op på vejen mod nordvest.

Gode landbrugsområder og rigt fiskeri sikrede et fornuftigt eksistensgrundlag. Efter nogle år med lokale tingsteder, etableredes det centrale ’Altinget’ i år 930 på Tingvallasletten, ca. 40 km øst for den nuværende hovedstad. Altinget er blevet kaldt ’verdens ældste endnu eksisterende parlament’, og skønt det ikke minder meget om vore dages repræsentative demokrati, indeholdt det demokratiske elementer. Altinget var derefter i mere end 300 år landets juridiske og sociale centrum, hvor der blev truffet afgørelser om overordnede sager som fx overgangen til kristendommen (år 1000), hvor lokale tvister blev debatteret og afgjort, og endelig fungerede Altinget som et vigtigt socialt omdrejningspunkt for det islandske folk. I disse mere end 300 år blev der ingen klassisk centralmagt samlet hos en enkelt person; Der var med andre ord ingen fyrste eller konge over Island. Magten lå hos Altingets 39 såkaldte goder og lovsigemanden, som var udpeget blandt disse goder.

I løbet af 1200-tallet udvikledes dog så store interne stridigheder blandt de mest indflydelsesrige familier, at det trak op til en forening med den norske trone. En udvikling, som kulminerede i 1262, hvor Island blev et norsk skatland og en del af den norske kongemagts interessesfære. Den såkaldte fristatstid var forbi. Sammen med Norge kom Island under den danske krone ifm. dannelsen af Kalmarunionen i 1397, og frem til 1918 var Island en del af Danmark. De islandske sagaer blev især nedskrevet i 1200-årene, og mange omhandler perioden for den første bosætning i landet, de mange rejser til Norge, slægternes gøren og laden, konflikter og konflikters løsning, overgangen til kristendommen og tidens æresbegreber. Blandt de mest kendte er Njals Saga og Egil Skallagrímsson Saga, som efter planen udkommer i nye oversættelser i 2012 og bestemt bør læses i forbindelse med en ferie i Island.

Tiden under den danske trone var præget af store omvæltninger og store katastrofer. Island var en koloni, og den danske konge oplevede det som en naturlig ting, at der skulle trækkes økonomisk overskud ud fra landet. Imidlertid var der ikke meget lokalt overskud at tage af, og sammen med en række naturkatastrofer og efterfølgende sygdomsepidemier betød det, at levevilkårene i lange perioder var meget dårlige. Faktisk så dårlige, at man overvejede at flytte de omkring 30.000 resterende indbyggere til Vestjylland, og lade dem klare sig på den jyske hede. Det skete dog ikke.

I slutningen af 1600-årene og begyndelsen af 1700-årene blev de islandske håndskrifter indsamlet rundt om på gårde og kirker og flyttet til Danmark. Professoren Arni Magnusson drog nogle somre rundt for Københavns Universitet for bl.a. at lave opmålinger, optællinger af folk og fæ, forslag til forbedringer af jordbruget m.m. På sine ture stødte han på medtagne håndskrifter, som han opkøbte og flyttede til Danmark, hvorfra de først kom tilbage til Island i de sidste årtier af 1900-årene. Det skete efter en langstrakt debat og en Højesteretsdom i Danmark og ikke uden bitterhed i visse kredse. I Island blev tilbageleveringen set som en overordentlig vigtig symbolsk og positiv handling, der bidrog til at fjerne spændingen mellem det danske og det islandske folk.

I 1800-årene begyndte kampen for Islands selvstændighed fra Danmark. Fra 1874 (1000-året for den islandske bosættelse), hvor Altinget fik lovgivende magt, over udnævnelsen af den første islandske minister i 1904, bosiddende i Reykjavik til hjemmestyreloven i 1918 går en række hændelser, som forbereder etableringen af Republikken Island i 1944. 17. juni 1944 proklameres så Republikken Island på Tingvallasletten, og landets første præsident Sveinn Björnsson bliver valgt. Han havde fungeret som rigsforstander under krigen, efter at Danmark blev besat og derfor ikke kunne opretholde normale forbindelser med Island.

Siden er det gået stærkt – Island er i dag (selv efter landets store økonomiske krise i 2008) blandt de rigeste nationer i verden (BNP pr. indb /EUR/2009: Island 29.984 mod Danmarks 27.700) og landet er på en gang optaget af sin historie og af fremtidens og globaliseringens muligheder.

icon AKTUELT

Foredrag kalender

Vore rejseledere er også gode foredragsholdere. Dygtige og erfarne folk. Vil du vide mere om Irland, Færøerne, Grønland eller Balkan, så kontakt os gerne.

Det kan være i forbindelse med planlægningen af en rejse eller blot som et spændende indslag i jeres foredragsprogram

Vil du vide mere om Island, så se her

2021-rejser

Alle vores rejser til Island – og andre lande, findes på team-island.dk


Grupperejser:

Vi er i fuld gang med programmet for 2021. To rejser kan allerede ses på team-island.dk. Ud over dem kommer en tur med fokus på Islands vulkaner og geologi (med en dansk ekspert som rejseleder) og en med fokus på Islands fugle og planter.

Og der kommer to ture på 10 dage – Island rundt inkl. Vestmannaøerne (som 2020-rejsen) og flere andre.

Hold øje med siden, eller kontakt os.


Kør-selv rejser:

Vil du hellere køre selv? Vi arrangerer hvert år mange kør-selv ture til Island. Det er også en mulighed, at få en kombineret tur til både Færøerne og Island.

Foretrækker du at sejle / have din egen bil med, så har vi gode kontakter til Smyril Line.

Kontakt os gerne med dine egne idéer og få et skræddersyet forslag – mulighederne er mange.


Nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca 4 gange om året med relevante oplysninger om vores destinationer og rejser samt gode tilbud.

Vil du abonnére på KulturReturs nyhedsbrev kan du klikke her.

Skal vi lave en særlig rejse til jer?

Er I 15 personer eller flere, som gerne vil rejse sammen? Vi har mange års erfaring med, at arrangere rejser til grupper – efter jeres egne ønsker. Kontakt os og hør om mulighederne...

Gennerelle rejsebetingelser

Læs vores generelle rejsebetingelser her og kontakt os ved spørgsmål.

Islændinge De Små Konger

Læs artiklen "Islændinge De Små Konger" skrevet af Team-Islands direktør, K. Torben Rasmussen

icon TEAM-ISLAND

KulturRetur A/S samarbejder med et stærkt og kompetent hold af kvinder og mænd, der på hver sin måde bidrager til vores vellykkede rejser. Det fælles for dem er, at de brænder for deres områder og kender det bedre end de fleste. Alle taler dansk, nogle med charmerende accent, andre på en måde, der afslører at de har boet i Danmark gennem nogen tid.

En dygtig rejseleder lægger en masse til en tur, som man aldrig vil kunne læse sig til. Læn dig afslappet tilbage og nyd, at de har styr på det hele, og læn dig lyttende frem i sædet, når de fortæller. Måske bliver du endda udfordret på din viden og holdning – ikke det værste…

Alle vores rejser til Island – og andre lande ses på team-island.dk Her kan du finde alt relevante oplysninger om turene. Er der ikke lige nu en passende tur, så kontakt os gerne. Der er hele tiden nye på vej. Er du del af en gruppe med særlige fagspecifikke behov, så kontakt os gerne. Vi arrangerer hvert år ture for grupper, helt efter deres ønsker.

Uanset om du vil rejse i en gruppe med andre interesserede mennesker og få glæde også af et godt socialt sammenhold eller hellere selv vil køre, så kan vi garantere et stort udbytte af vore ture.

Læs KULTURRETUR og TEAM ISLAND's historie her.

Vores generelle rejsebetingelser findes her.

icon DESTINATIONER

Om vore destinationer

Det oprindelige udgangspunkt for Team Island // KulturRetur's rejser var Island. De to ejere har et nært forhold til Island, så det var naturligt. Og eftersom der er så mange interessante steder i Island og så mange historiske og kulturelle forbindelser var det endnu mere oplagt for os.

Men interessen for den nordatlantiske kultur, gjorde det ligeså naturligt at udvide med Færøerne og Irland. Færøerne kender vi begge udmærket og har besøgt landet mange gange. For at få dækket Irland, måtte vi finde en passende samarbejdspartner og det har vi gjort med Christian Møller.

Vi har arrangeret grupperejser til Grønland, Gotland, Tyskland, Israel, Kosovo/Makedonien/Albanien, Rumænien og har haft udbudt en spændende tur til Tunesien, med én af landets bedste kendere af landet, ph.d. (Mellemøststudier) Rikke Haugbølle. Vi er konstant opmærksomme på om forholdene bliver så rolige, at vi kan genoptage den rejse.

Alle vores rejser til Island – og andre lande findes på www.team-island.dk

Vores destinationer

#
Island har altid lokket med fremmedartede naturoplevelser, men det har været lidt dyrt. I dag kan man rejse let og lidt billigere, så hvorfor skulle du nu ikke…
#
Det internationale rejsemagasin, National Geographic Traveler, udnævnte i november 2007 Færøerne som det mest attraktive og mest uspolerede ø-samfund i verden –…
#
Fyldt med fantastiske landskaber præget af barskt og blidt, af grønt og blåt. Med en eventyrlig og farverig historie. Pubber med levende irsk folkemusik og sort…

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os

icon 1 KulturRetur A/S, Mejlbyvej 670, Mejlby, 8530 Hjortshøj

icon 2 +45 2962 8077

icon 3 www.kulturretur.dk

email info@team-island.dk


Du kan også udfylde formularen herunder og sende en besked


Captcha kode