phone +45 2962 8077

Norditalien – haver og parker / C-26

Rejs med haveeksperten og kulturhistorikeren Ole Fournais på haverejse i Norditalien

Turen er arrangeret i samarbejde med Italien Information Service, der har det tekniske ansvar for rejsen.

Rejsen bestilles her

Vi kan nu tilbyde en ny og pragtfuld rejse til Italien.
Det er lykkes at lokke den erfarne haveekspert og  kulturhistoriker Ole Fournais til at arrangere og lede en rejse for KulturRetur og Italien Information Service. Ole har arrangeret mange rejser gennem de seneste årtier og er en entusiastisk og erfaren formidler. Har undervist mange år, bl.a. i faget Havekunstens historie. Du kommer til at rejse i selskab med andre spændende mennesker, og vil vende hjem oplivet af store oplevelser og oplyst af en mængde information.

Ved de store søer i Norditalien danner Alperne en naturlig grænse mod nord og skaber her et specielt klima, hvor bjergvæggene kaster solvarmen tilbage til landskabet med søerne, slottene og haverne. Neden for Alperne breder landskabet sig ud og bliver nærmest helt adt. Gennem årtusinder har floden Po på godt og ondt været en livsnerve for den tætboende befolkning, som udviklede både landbrug, håndværk og industri til så højt et niveau, at området blev et forbillede for både Centraleuropa og Middelhavslandene i perioden fra ca. år 1100 til år 1600.

Det er i denne periode – også kaldet renæssancen efter interessen for at genskabe ideerne fra den klassiske Oldtid – at de berømte haver bliver til. Derfor indeholder haverne ofte de samme elementer: statuer, vand, trapper, mindre haverum osv., som er karakteristisk for slot eller villa, som det har heddet lige siden Oldtidens Rom. Gennem alle årene er villaerne bygget på de svalende bjergskråninger med haverne opdelt i rum eller direkte anlagt på terrasser. Dermed opstår nogle formidable synsindtryk, ofte med udsigt langt omkring og altid med inddragelse af det åbne landskab.

Programmet er vejledende og ret til mindre ændringer forbeholdes.

Dag 1 / parken ved Villa Litta. Giardino Alpinia og betagende udsigt over Maggiore-søen.

Afgang SAS fra Kastrup kl. 08.25 (mødetid to timer tidligere) direkte til lufthavnen, Malpensa, hvorfra vi straks kører til landsbyen Lainate, for frokost. Derefter besøger byens verdensberømte slot, Villa Litta, som er en blanding af renæssance og barok. I parken oplever vi de finurlige overraskelser i form af talrige springvand, som gennem århundreder har skabt bestyrtelse – og ikke mindst latter. I de spændende grotter og loggia oplever vi de ganske specielle udsmykninger med inspirationer fra havet. Herefter kører vi til turens højest beliggende have: ”Giardino Alpinia” oven for Stresa. Dette private haveanlæg på godt 4 ha med flere end 600 bjergelskende plantearter ligger smukt og giver en imponerende udsigt over den 212 km² store Maggiore-sø. Efter dette betagende sted kører vi den korte tur til vort hotel i Verbania.

Maggiore_udsigt.jpg

Dag 2 / Maggiore, taxabåd og udsigter. Villa Pallavicina i Stresa. Villa Taranto v. Verbania.

Da vi bor ned til søbredden, går vi direkte ombord i en taxabåd for at sejle over søen og spadserer på den smukke promenade ind til den meget turistbesøgte og atmosfærefyldte by, Stresa, hvor adskillige berømtheder har ferieret: britiske dronning Victoria, de skandinaviske og russiske kongelige foruden en lang række politikere, skuespillere og kunstnere. Fra byens torv tager vi det lille tog op til byens stolthed: ”Villa Pallavicina” med en stor park, som både rummer en mindre zoologisk have og ikke mindst en flot samling af eksotiske træer og buske, som sammen med store farverige blomsterbede skaber en stor attraktion. Frokostpausen holder vi nede i selve Stresa med talrige spisesteder, berømte for det høje kulinariske niveau.

Med taxabåd sejler vi rundt om pynten ved Verbania til ”Villa Taranto”, som med sit godt 20 ha store anlæg byder på enestående oplevelser med over 20.000 plantearter. Parken har stærkt skrånende terræn med slugter, idylliske haverum og smukke udsigter. Blandt fagfolk regnes denne have blandt de bedste botaniske haver i Europa med en efter italienske forhold meget høj plejestandard. Efter god tid bringer båden os tilbage til hotellet.

Dag 3 / tur til Posletten. Klosteret Principio dei Lucedio. Rismarker og landskaber.

Vi forlader nu Maggioresøen og kører ned på den enorme Poslette, hvor vi syd for Vercelli besøger et gammelt kloster ”Principio dei Lucedio” for bl.a. at høre om ”risotto” og andre risretter. Den flade og yderst frodige Poslette er bl.a. dannet gennem mange tusinde års aflejringer fra smeltevandet fra bjergene mod nord og vest. I området mellem Torino, Vercelli og Alessandria domineres landskabet totalt af rismarker i en sådan grad, at man stort set ikke møder andre markkulturer. Vi oplever det gamle, delvist restaurerede kloster og får forklaret de italienske risdyrkningsmetoder med overrisling af enorme arealer. Vi hører om de kendte italienske spillefilm med udgangspunkt i risområderne.

Vores frokost på samme kloster denne dag er i risenes tegn med lokale varianter i hyggelige omgivelser.

posletten_principio_dei _lucedio.jpgposletten_rismark.jpg

Dag 4 / sejlture med taxabåde: øen Isola Bella, Fiskernes Ø, Isola Madre

Vi sejler med taxabåd fra hotellet direkte over til øen Isola Bella, som siden 1500-tallet har tilhørt fyrsteslægten Borromeo, som opførte et eventyrslot på, hvad der oprindeligt var en gold klippeknold. Her ser vi imponerende kunstsamlinger og smukke interiør. Og haven er ikke mindre imponerende: al jorden blev sejlet herover fra fastlandet og derved skabte man et eventyrligt haveanlæg. På grund af varmen fra den store sø har øen milde vintre og behagelig luftfugtighed om sommeren, så der er en overvældende vegetation. På syv niveauer blev anlagt en stramt opbygget have fuld af kontraster, mange blomster og buske, et helt teater med obelisker, nicher, skulpturer og en stor samling påfugle: i sandhed et enestående haveanlæg.

Frokosten indtager vi på naboøen, Fiskernes Ø, naturligvis kendt for de mange og gode fiskeretter.

Efter endnu en kort sejlads kommer vi til, hvad der oprindeligt blot var en køkkenhave, ”Isola Madre”, som er en helt anden verden. Men både søen, de omgivende bjerge og ejeren er de samme. I midten af 1800-tallet blev parken ændret til et såkaldt pittoresk anlæg inspireret af engelske havetraditioner. Samtidig købte Borromeofyrsten gennem årtier flere tusinde frø, småplanter og træer fra store dele af den subtropiske og tropiske verden. Planterne trives stadigt fint i det gunstige klima i læ af Alperne. Øen måler kun ca. 330 x 220 meter, men omfatter i de geografiske afsnit alligevel en stor samling palmer, bananer, azaleaer, rhododendron, magnolia og påfugle o.m.a. Vi får også lejlighed til at se slottets indre blandt andet en sjov udstilling af dukker og dukketeatre.

Forår11 145.jpg

Dag 5 / færgetur til Laveno, Villa Cicogna. Como og køretur langs Comosøens vestkyst.

Vi tager bussen med på færgen over Maggioresøen til Laveno og kører ind mellem bjergene til ”Villa Cicogna” nord for Varese. I over 400 år har dette sted været ejet af Mozzonislægten, og grev Jacopo tager selv imod ved den frescoudsmykkede slotsport med oplysninger om stedets historie, havens udvikling og pleje. Dette stilrene anlæg rummer bl.a. en fornem trappeformation og nogle vellykkede haverum, helt afskærmet med hække, tufmure og balustrader. Grev Jacopo viser rundt i det smukke gamle hus og vi ser også haverne fra villaens vandtrappe, som nu er under restaurering.

Vi spiser en lidt sen frokost i Como, hvor vi tilbringer hele eftermiddagen. I mere end 200 år har Como været den vigtigste handels- og industriby mellem Posletten og Alperne, og var det vigtigste italienske indenlandske handelsknudepunkt med fine forbindelser mod nord til Tyskland, mod vest til Frankrig, mod øst til Venezia og Verona og mod syd til Milano og Firenze. I lange perioder var byen et berømt centrum for den italienske silkeproduktion, og der er stadig masser af silkebutikker i byen, som også byder på en skole med design af silkevarer og et silkemuseum. Den gamle bymidte rummer flere yderst seværdige kirker, museer og nogle silkefirmaer, som sammen med den harmoniske søpromenade har gjort byen verdensberømt. Desuden rummer Como også en række fashionable butiksgader.

Sidst på eftermiddagen kører vi langs Comosøens vestkyst til vort næste hotel ved Tremezzo.

comosoeen7.jpg

Dag 6 / sejlture med taxabåde: Villa Balbianello, Villa Serbelloni, Villa Melzi d’Eril.

En taxabåd landsætter os på spidsen af halvøen ved Ossuccio midt i Comosøen. Her besøger vi det tidligere kloster ”Villa Balbianello”, som er blevet brugt i adskillige spillefilm. Omgivet af søen på tre sider fornemmer vi stilheden, nyder de smagfulde planter og beundrer harmonien mellem hus, have, landskab og arkitektur – en betagende oplevelse. 

Derefter sejler vi til Bellagio, hvor vi ad idylliske trappegader går op til det tidligere fyrsteslot ”Villa Serbelloni”, nu ejet af Rockefellerfonden.

Her tilbringer mange forskere længere perioder i ro og fred for at arbejde med videnskabelige projekter. Haven, parken og udsigterne giver masser af inspiration. Den stærkt skrånende have, søen på tre sider og de snedækkede Alper i baggrunden går op i en højere harmoni - deraf navnet ”Bellagio” (”den smukke sø”).

Efter frokostpause i de pittoreske trappegader går vi de ca. 450 meter fra havnen til ”Villa Melzi d’Eril”, som blev bygget 1808-1810 af den italienske vicepræsident Melzi d’Eril. Haven kombinerer på fornem vis italiensk terrasseanlæg med landskabelig engelsk havestil. Søbredden domineres af en sirligt klippet allé af plataner afbrudt af en maurisk pavillon. Skråningerne bag slottet præges af store grupper af azaleaer og rhododendron. Enorme palmer og ahorn leder den besøgende til havens nordende med umiskendelig japansk inspiration. Taxabåden bringer os tilbage til aftensmad på hotellet.

 

Dag 7 / sejlture med taxabåde: Villa Monastero, Villa Cipressi, Villa Carlotta og Thorvaldsen.

Med taxabåd sejler vi over søen til Varenna på østkysten til de yndige haver ”Villa Monastero” og ”Villa Cipressi”. Begge haver er meget blomsterrige og har syv-otte terrasser præget af overraskende, hyggelige udsigtspunkter og med en mængde klatre-og slyngplanter, som aldeles indhyller klippevæggen i farver og dufte. Begge villaer bruges til kongresser, møder og lignende, men er egentlig bygget som residens for adelige familier –naturligvis med stemningsfulde små opholdsrum. I Varennas mange trappegader finder vi talrige spisesteder – mange med betagende udsigter mod de sydvendte skråninger af Alperne.

Herefter kommer vi med taxabåd til ”Villa Carlotta” oprindeligt fra ca. 1700 og med marmorværker af Thorvaldsen bl.a. kopi af Alexanderfrisen desuden fantastiske udsigter fra de øverste etager. Selve haveplanen er nøje præget af det stejle terræn derfor de fire terrasser med hver sit særpræg og af de betagende udsigter til Bellagiokysten. Parken rummer meget store plantesamlinger og talrige små stier alle med skjulte siddepladser. Meget høje og struttende azaleaer, rhododendron, kameliaer og kalmia blander sig med fine nåletræer, en dramatisk bregneslugt, en større samling stenbedsplanter og en nyanlagt japansk inspireret havedel. Haven ved ”Villa Carlotta” regnes med rette blandt de bedste i Norditalien.

Foraar11_133.jpg

Dag 8 / bustur: Villa Vigoni og mere Thorvaldsen. Menaggio og Villa La Collina. Hjemrejse.

Bussen bringer os op til det tyskitalienske kulturinstitut, ”Villa Vigoni” i bakkerne oven for Menaggio. Her ser vi på dramatiske skråninger nogle meget fine plantesamlinger, et par marmorværker af Thorvaldsen og smukke udsigter over store dele af Comosøen.

Vi oplever den betagende stemning i denne frodige have med en overraskende atmosfære af grønne nuancer, blomsterrige partier, kraftige klatreroser det hele omgivet af læskabende bjerge og med fabelagtige syn ned over søen. Frokostpausen holder vi nede i Menaggio, som er kendt for den smukke søpromenade og for de fascinerende udsigter over søen og mod bjergene.

Turens sidste besøg gælder Konrad Adenauers sommerresidens, Villa La Collina, som med sine smalle stier, store træer og talrige azaleaer, rhododendron m.m. var en fredelig oase for den mangeårige tyske kansler. I dag holder man konferencer og seminarer på stedet.

Her tager vi afsked med den fascinerende stemning ved Comosøen og flyver hjem med aftenfly kl. 20.00 fra Malpensa med ankomst i Kastrup kl. 22.00.

Foraar11_127.jpg

PRAKTISKE OPLYSNINGER OG PRIS

Fascinerende haver og parker i Norditalien // 9. - 16. maj 2018 // Fra Kastrup // Rejse nr. C-26

Kr. 14.440

Tillæg for enkeltværelse: kr. 1.420

 

INKLUDERET I PRISEN

– Flybilletter Kastrup-Milano t/r, inkl. kendte skatter og afgifter

– Overnatning, inkl. morgenmad

– Middag x 7

– Frokost x 1 (Dag 3)

– Transport, bus og båd i Italien

– Entréer til nævnte haver og museer

– Dansk-talende guide (Ole Fournais)

– Lovpligtigt bidrag til Rejsegarantifonden (IIS, teknisk arr. med medlemsnummer 1324)

 

IKKE INKLUDERET I PRISEN

– Frokost x 6

– Drikkevarer til måltider

– Anden fortæring, dvs. fx kaffe, vand etc. ved pauser

 

download pdf Hent udførlig rejsebeskrivelse

Rejsenummer: C-26

OBS: Turen er arrangeret i samarbejde med Italien Information Service, der har det tekniske ansvar for rejsen

Lufthavn: Kastrup

Afrejse: 2018-05-09 00:00:00

Hjemkomst: 2018-05-16 00:00:00

Pris kr. 14.440

Vejret i Lugano lige nu

icon AKTUELT

Foredrag kalender

Vore rejseledere er også gode foredragsholdere. Dygtige og erfarne folk. Vil du vide mere om Irland, Færøerne, Grønland eller Balkan, så kontakt os gerne.

Det kan være i forbindelse med planlægningen af en rejse eller blot som et spændende indslag i jeres foredragsprogram

Vil du vide mere om Island, så se her

Flere 2018-rejser

I 2018 udbyder vi rejser til Færøerne, Italien, Rumænien, Kosovo/Albanien og Israel.

Se også vores rejser til Island på team-island.dk

Nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca 4 gange om året med relevante oplysninger om vores destinationer og rejser samt gode tilbud.

Vil du abonnére på KulturReturs nyhedsbrev kan du klikke her.

Skal vi lave en særlig rejse til jer?

Er I 15 personer eller flere, som gerne vil rejse fra medio august og resten af året (eller 2016), så kontakt os gerne.

Gennerelle rejsebetingelser

Læs vores generelle rejsebetingelser her og kontakt os ved spørgsmål.

Islændinge De Små Konger

Læs artiklen "Islændinge De Små Konger" skrevet af Team-Islands direktør, K. Torben Rasmussen

icon KULTURRETUR

KulturRetur A/S samarbejder med et stærkt og kompetent hold af kvinder og mænd, der på hver sin måde bidrager til vores vellykkede rejser. Det fælles for dem er, at de brænder for deres områder og kender det bedre end de fleste. Alle taler dansk, nogle med charmerende accent, andre på en måde, der afslører at de har boet i Danmark gennem nogen tid.

En dygtig rejseleder lægger en masse til en tur, som man aldrig vil kunne læse sig til. Læn dig afslappet tilbage og nyd, at de har styr på det hele, og læn dig lyttende frem i sædet, når de fortæller. Måske bliver du endda udfordret på din viden og holdning – ikke det værste…

På hjemmesiden kan du finde alt relevante oplysninger om turene. Er der ikke lige nu en passende tur, så kontakt os gerne. Der er hele tiden nye på vej. Er du del af en gruppe med særlige fagspecifikke behov, så kontakt os gerne. Vi arrangerer hvert år ture for grupper, helt efter deres ønsker.

Uanset om du vil rejse i en gruppe med andre interesserede mennesker og få glæde også af et godt socialt sammenhold eller hellere selv vil køre, så kan vi garantere et stort udbytte af vore ture. Det samme gælder på vore rejser til Island som vi præsenterer på www.team-island.dk.

Læs KULTURRETUR og TEAM ISLAND's historie her.

Vores generelle rejsebetingelser findes her.

icon DESTINATIONER

Om vore destinationer

 

Det oprindelige udgangspunkt for Team Island // KulturRetur's rejser var Island. De to ejere har et nært forhold til Island, så det var naturligt. Og eftersom der er så mange interessante steder i Island og så mange historiske og kulturelle forbindelser var det endnu mere oplagt for os.

Men interessen for den nordatlantiske kultur, gjorde det ligeså naturligt at udvide med Færøerne og Irland. Færøerne kender vi begge udmærket og har besøgt landet mange gange. For at få dækket Irland, måtte vi finde en passende samarbejdspartner og det har vi gjort med Christian Møller.

Vi har arrangeret grupperejser til Gotland, Tyskland, Israel, Kosovo/Makedonien/Albanien, Rumænien og forsøgt at få gennemført en spændende tur til Tunesien, med én af landets bedste kendere af landet. Men opblussen af politisk uro forhindrede gennemførelse.

I 2018 udbydes grupperejser til Færøerne, Italien, Rumænien, Kosovo/Albanien og Israel. Se også alle vores rejser til Islandwww.team-island

Vores destinationer

#
Island har altid lokket med fremmedartede naturoplevelser, men det har været lidt dyrt. I dag kan man rejse let og lidt billigere, så hvorfor skulle du nu ikke…
#
Det internationale rejsemagasin, National Geographic Traveler, udnævnte i november 2007 Færøerne som det mest attraktive og mest uspolerede ø-samfund i verden –…
#
Fyldt med fantastiske landskaber præget af barskt og blidt, af grønt og blåt. Med en eventyrlig og farverig historie. Pubber med levende irsk folkemusik og sort…

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os

icon 1 KulturRetur A/S, Mejlbyvej 670, Mejlby, 8530 Hjortshøj

icon 2 +45 2962 8077

icon 3 www.team-island.dk

email info@team-island.dk


Du kan også udfylde formularen herunder og sende en besked